DIVERSEN

Docenten

 

Elk jaar zijn er docenten van verschillende opleidingen in Nederland, Vlaanderen en Zuid Afrika die mee doen aan de uitwisselingsmogelijkheid tussen de landen. Buiten een deel wat speciaal gericht is op het lesgeven, gaat het ook om verdere contacten in het curriculum veld, research, het mogelijk maken van minoren, het ontmoeten van veel mensen in verschillende richtingen en het ondergaan van wat in het land gebeurd. Op die manier is het ook mogelijk om te zien waar studenten geplaatst kunnen worden en te zien hoe dat kan functioneren. Of mogelijk geplaatste studenten te bezoeken bij het bedrijf of instantie. En natuurlijk ook om veel van het land te ontdekken.

Als extra voordeel bij zo’n werk bezoek hebben we de mogelijkheid om een toekomstige plaatsing van een student met elkaar te bespreken en te kijken welk bedrijf of instituut het beste bij de student kan gaan passen. Op die manier kunnen de contacten die gemaakt zijn vergeleken worden en kan daaruit een betere plaatsing besluit uit ontstaan. Bij een gesprek van de betreffende docent met de student, is het wel raadzaam om na de mogelijkheden te hebben bekeken dat de student ons eerst nadert en aangeeft wat er met de docent besproken is. Dan kunnen we kijekn of de contact persoon bij het ebdrijf nog wel op dezelfde positie zit of niet mogelijk geschoven is. Op die manier kunnen er ook geen misverstanden ontstaan en kunnen zaken snel in goed banen geleid worden.

Denk er aan dat de mensen hier ook vaak van positie veranderen of naar een ander bedrijf overstappen en dan kan het oppakken van een oud contact bij een bedrijf of instituut via ons vaak helpen om direct bij de juiste persoon uit te komen, mocht het oude contact intussen van positie zijn verandert of misschien zelfs niet meer bij het bedrijf werken.

Ook kan er worden gekeken naar de verschillen in het onderwijssysteem en kunnen ideeën en ontwikkelingen worden uitgewisseld. Het gaat om de wederzijdse waardering voor elkaars inzetten, opleiding en groei die men kan bewerkstelligen voor beide partijen.

Mocht de docent enige belangstelling hebben richting Zuid Afrika dan kan deze ons benaderen en kunnen we kijken wat de wensen zijn en bij welke Universiteit in Zuid Afrika we dit het beste kunnen neerleggen of welke bedrijven of groepen het beste zouden kunnen passen bij de benoemde behoefte.

Denk er aan dat als men richting Zuid Afrika wilt komen dat er bepaalde periodes in het jaar zijn dat dit het beste kan passen. Als het om toerisme gaat, dan kan dat ook besproken worden. Maar gaat het om opleidingen bezoeken of komen voor medewerking met lessen of voor projecten dan moet dit per geval besproken worden. Denk er aan dat het studie jaar in Zuid Afrika begint in januari en eindigt in november. Na november is het grote zomervakantie en zijn er geen afspraken mogelijk. Dat kan het beste pas weer rond maart/april beginnen.

Verder kunnen we ook kijken naar de financiële kant, verblijf en mobiliteit aldaar.